UTZ Certified – better farming, better future

ISACert podržava Vašu opredeljenost prema održivim proizvodima

utzIz dana u dan raste interes potrošača o podrijetlu proizvoda kao i da li se njima rukovalo na odgovarajući način. Pridruživanjem internacionalnoj certfikacijskoj shemi, kao što je UTZ, pomažete stvaranju svijeta u kome je osnovno načelo održiva poljoprivreda i pokazujete Vašim klijentima privrženost/ posvećenost ljudima i okruženju. Kupci Vaših proizvoda i drugi kreatori tržišnih pravila zahtjevaju potvrdu posvećenosti Vaše kompanije susutavu održivosti, odnosno potvrdu da su kakao, kava, čaj i lješnjaci potekli iz održive proizvodnje. Da li ste u mogućnosti da im osigurate takvu garanciju i da li je ista priznata širom svijeta? Da li treća nezavisna strana može to potvrditi? Da li Vaši kupci zahtjevaju dokaz da ste certficirani prema UTZ Chain of Custody standardu? Da li želite da Vaša tvrtka bude auditirana od strane certfikacijskog tijela dobre reputacije i sa iskusnim auditorima?

ISACert nudi UTZ Chain of Custody certifikaciju svim tvrtkama koje se nalaze u lancu snabdijevanja hranom. UTZ certifikacija može biti provedena kao:

  • certifikacija na jednoj lokaciji
  • certifikacija na više lokacija

 Tijekom aplikacije, posavjetovaćemo Vas koje je najbolje rješenje za ispunjavanje Vaših zahtjeva

ISACert je specijaliziran za certifikaciju tvrtki koje se nalaze u lancu snabdijevanja hranom, kao što je Vaša. ISACert auditori su kvalificirani provodit UTZ Chain of Custody audite u kombinaciji sa drugim normama za sigurnost hrane (BRC-food, IFS-food, FSSC 22000) ili normi kao što je RSPO Supply Chain Standard.

Kako smo u bliskom odnosu sa vlasnikom standarda UTZ u mogućnosti smo Vas izvjestiti o posljednjim promjenama i interpretacijom norme te omogućimo Vam da budete spremni i informirani prije svake kontrole. Za više informacija o posljednjim izmjenama kontaktirajte ISACert.

  • UTZ certifikacijom jača Vaša reputacija - Kod korisnika raste zainteresiranost o podrijetu proizvoda kao i da li se njima rukovalo na odgovarajući način. Pridruživanjem internacionalnoj certfikacijskoj shemi kao što je UTZ pokazati ćete Vašim klijentima svoju posvećenost prema ljudima i okruženju, odnosno pokazati ćete da ste zagovornici stvaranja svijeta u kome je održiva proizvodnja jedno od osnovnih načela.
  • Učiniti ćete korisnike Vaših proizvoda zadovoljnim - Kod korisnika raste zainteresiranost o podrijetlu proizvoda i da li se njima rukovalo na odgovarajući način. Pridruživanjem internacionalnoj certifikacijskoj shemi kao što je UTZ pokazati ćete Vašim klijentima svoju posvećenost prema ljudima i okruženju, odnosno pokazaćete da ste zagovornici stvaranja svijeta u kome je održiva proizvodnja jedno od osnovnih načela
  • Poznajete svoj proizvod – Sljedivost je jedna od osnova na kojima se temelji UTZ certifikacija. Svi certificirani članovi, od proizvođača do krajnjih kupaca, registriraju sve svoje prodajne i prerađivačke aktivnosti u svezi sa UTZ certificiranim proizvodima kako bi se omogućila potpuna sljedivost. Ovako se UTZ deklariran finalni proizvod lako povezuje sa svojim izvorom - primarno proizvedenim.
  • Detaljnu procjenu sljedivosti Vaše proizvodnje će provesti ISACert kompetentni auditori

Vaše tvrtka i Vaše poslovanje će biti vidljivo u UTZ bazi podataka, što će opet inicirati više povjerenja u Vaš rad i povećanje broja korisnika Vaših proizvoda/usluga.

Certifikacijom prema UTZ standardu Vaša organizacija  postaje UTZ član. Prijavu za prijem u članstvo možete izvršiti na UTZ website.

Korisnu dokumentaciju za UTZ certifikaciju možete pronaći na web stranici UTZ.

Molim Vas kontaktirajte ISACert (marketing@isacert.hr) za više informacija. Odgovornost za provođenje UTZ audita i certifikaciju ima ISACert BV, Ede, Holandija.

Trgovci i proizvođači zahtijevaju certifikaciju UTZ norme. UTZ certifikacija je primjenjiva za učesnike u lancu snabdijevanja koji:

-          Preuzimaju / imaju vlasništvo nad proizvodima (kava, kakao, čaj i lješnjaci)

-          Rukuju robom (skladištenje, prerada, pakiranje, itd.)

-          Primjenjuju UTZ zahtjeve (poslodavac prema poslodavcu, poslodavac prema potrošaču)

ISACert nudi 3 oblika UTZ sertifikacije:

ISACert nudi 3 oblika UTZ certifikacije:

  1. Identity Preserved (IP) - OČUVANJE IDENTITETA: identitet certificiranog proizvođača/grupe proizvođača je održavan (poznat) kroz čitav lanac snabdijevanja. Proizvod može biti praćen u potpunosti unazad do proizvođača ili grupe proizvođača (odakle potiče).
  1. Segregation (SG) - ODVAJANJE: UTZ certificiran proizvod dolazi od različitih proizvođača ili grupe proizvođača te se mješanjem proizvoda gubi identitet svakog pojedinačnog proizvođača.
  1. Mass Balance (MB) - KONTROLA KOLIČINE (Napomena: dostupno samo za UTZ certifikaciju kakaoa): administrativna sljedivost certificiranog proizvoda. Mass Balance sljedivost dozvoljava proporcionalnost outputa (krajnjih proizvoda) prodanih kao UTZ MB certficiranih sa količinom UTZ certificiranog inputa (sirovina).

Certifikacija prema UTZ Chain of Custody normi može biti kombinirana sa drugim certifikacijama, kao što su IFS, BRC ili FSSC 22000. Isacert Vam može dati ponudu za svaku od tih kombinacija.

Zainteresirani? Sve informacije možete dobiti na kontakt: marketing@isacert.hr

ISACert je jedno od vodećih audit, kontrolnih i certifikacijskih tijela u prehrambenoj industriji i lancu snabdijevanja hranom. Pružamo svoje audite i certfikacijske usluge globalno za što smo već postigli zavidan ugled. Imamo ambiciju obavljati detaljne i izazovne audite na nivou koji zadovoljava sve zainteresirane strane. Smatramo da je naša obaveza ne samo osigurati da su naši auditi u skladu sa zahtjevima standarda, već  i djelovati u unapređivanju općih izvedbi sigurnosti hrane.